top of page

PROSJEKTET

I 2015 vedtok FNs medlemsland 17 globale felles mål for en bærekraftig utvikling frem mot 2030. Kunnskapsdepartementet, Helse- og Omsorgsdepartementet og Utenriksdepartementet inviterte i den anledning til den nasjonale idédugnaden VISJON 2030 for å få frem innovative norske løsninger som kan bidra til å nå de nye målene innen utdanning og helse.I etterkant av dugnaden gikk Norad, Forskningsrådet og Innovasjon Norge sammen om en felles utlysning for innovasjonsprosjekter i utviklingsland. Prosjektene som søker finansieringsstøtte fra denne utlysningen skal bidra til å oppnå bærekraftsmålene for helse og utdanning. 

Studenten, Katrin Gjerdrum, har bidratt oppdragsgiver Dignio AS til utviklingen av en søknad til denne finansieringsmekanismen. Prosjektet det søkes støtte til har som mål å bidra til å nå bærekraftsmål 3.3 som blant annet innebærer å ende tuberkuloseepidemien innen 2030. 

Tuberkulose er ett av verdens store helseproblemer, i 2014 døde 1,5 millioner mennesker av sykdommen, og 9,6 ble syke. Av disse er det estimert at 1 million syke, og 140 000 døde, var barn. Tuberkulose er i de fleste tilfeller mulig å kureres med medisiner, men disse må være tilgjengelige og tatt riktig gjennom behandlingstiden på ca. 6 måneder. Dette gjør behandlingen krevende for mange, det er blant annet ett problem at pasientene glemmer å ta medisinen og dropper ut av behandlingen. At behandlingen ikke gjennomførers riktig fører til at flere tuberkulose bakterier blir resistente mot de vanlige tuberkulosemedisinene, noe som gjør behandlingen lengre, til ca. 2 år, og mer krevende. 

 

Hensikten med prosjektet er å introdusere en behandlingsmetode som kan benyttes i stedet for eller i tillegg til dagens mest brukte metode- Direct Observed Therapy. Dette er en ressurskrevende behandling som innebærer at helsepersonell må se på at pasienten tar medisinen sin. Dette fører blant annet til tapt inntekt eller mislykket behandling for pasientene da de må velge mellom jobb eller behandling. Dignios system for medisinhåndtering med automatisk medisindispenser tillater pasienten å ta medisinen der den er- om det er hjemme, på jobb eller annet. Samtidig som helsepersonell får overvåket om medisinen blir tatt. Prosjektet vil gjennomføres i Malawi som er ett lav- inntektsland i Afrika med store utfordringer med tuberkulose.

bottom of page